Search
Close this search box.
Bloedvaten2

Bloedvaten van vrouwen

Marieke Werner, hoogleraar Neurologie aan het LUMC, onderzoekt wat er in bloedvaten gebeurt. Hiermee wil ze onder andere achterhalen wat artsen kunnen doen om een beroerte te voorkomen of behandelen.

Een aantal factoren die het risico op een beroerte zijn al bekend. Werner richt zich op de risico’s die specifiek voor vrouwen gelden. “Vrouwen die aan migraine lijden, hebben een verhoogde kans op een hersenbloeding of herseninfarct. Voor mannen is die relatie er niet”, vertelt ze. Ook hebben vrouwen die tijdens hun zwangerschap zwangerschapsvergiftiging krijgen, wat deels ontstaat door een afwijking aan de slagader in de placenta, op latere leeftijd een hogere kans op een beroerte. “We weten al een tijd dat de vaten van het vrouwenhart anders reageren dan die van het mannenhart. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de bloedvaten in de hersenen.”

Werner gebruikt verschillende technieken om te onderzoeken wat er precies in bloedvaten gebeurt. Zo worden onder andere muizen met een aanleg voor migraine en beroerte bestudeerd. Met nieuwe afbeeldingstechnieken wordt de schade in kleine bloedvaten zichtbaar.

De ophoping van eiwitten in kleine hersenvaten is een andere oorzaak van beroerte. De oorzaak en behandeling hiervan is nog niet genoeg onderzocht. Werner wil zich hier ook op richten.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

 

Kraamzorg abonnement