Search
Close this search box.
borstvoeding reuma

Borstvoeding geven bij jonge moeders met reuma

Moeders met reuma stoppen vaak onnodig met het geven van borstvoeding. Dat is de conclusie van arts Hilal Ince-Askan van Erasmus MC. Onwetendheid over de invloed van medicatie bij reuma is daarvoor vaak de reden. Ince-Askan deed onderzoek onder 250 jonge moeders met reuma, en bleef deze groep acht jaar volgen. Onder meer de gegevens over vruchtbaarheid, medicijngebruik en ontwikkeling van het kind werden verzameld. Deze data werd vergeleken met vrouwen uit de algemene populatie.

Uit studies is gebleken dat veel medicijnen veilig kunnen worden gebruikt tijdens borstvoeding. ‘Veelgebruikte medicijnen zoals prednison, sulfasalazine, azathiopine en hydroxychloroquine zijn prima te combineren met borstvoeding,’ aldus de onderzoeker reumatologie. ‘Veel bijsluiters zijn echter verouderd. De moeder hoort van haar reumatoloog dat ze gewoon borstvoeding kan geven, bij de apotheek hoort ze het tegenovergestelde.’

Borstvoeding is volgens Ince-Askan juist belangrijk voor baby’s met een moeder die reuma heeft. De aandoening kan een negatieve invloed hebben op het geboortegewicht van het kindje.

Het onderzoek is gepubliceerd in ‘The Journal of Rheumatology’.

Bron: RD.nl

Kraamzorg abonnement