Search
Close this search box.
Brood voor kinderen

‘brood eten goed voor ongeboren kind’

De verminderde consumptie van brood kan leiden tot jodiumtekort, hetgeen met name schadelijk is voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen. Dat bepleit Robin Peeters, die onlangs is benoemd aan het Erasmus MC als hoogleraar Interne Geneeskunde.

Veel mensen hebben de laatste jaren brood grotendeels uit hun dieet gebannen, omdat het vanwege het gehalte aan koolhydraten als dikmaker geldt. Het uitsluiten van brood, een belangrijke bron van jodium, is echter niet zonder risico’s, stelt Peeters. Met name voor zwangere vrouwen kan het niet eten van brood risico’s geven.

Hersenontwikkeling
“De afgelopen jaren hebben we in Nederland een adequate jodium inname gehad dankzij jodium in bakkerszout”, reageert Peeters. “Nu we een steeds duidelijker trend zien ontstaan om minder brood te eten, en mensen als onderdeel van een dieet er zelfs voor kiezen om geen brood meer te eten, ligt een jodiumtekort voor bepaalde bevolkingsgroepen ook in Nederland weer op de loer. Vooral voor zwangere vrouwen is dit zorgwekkend, omdat een gebrek aan jodium tijdens de zwangerschap problemen geeft bij de hersenontwikkeling van het ongeboren kind. Zelfs subtiele tekorten aan jodium bij de moeder kunnen leiden tot een lager IQ bij het kind.”

Lager IQ
Het jodiumtekort heeft met name effect op de werking van de schildklier. In de eerste helft van de zwangerschap zijn kinderen vrijwel volledig afhankelijk van schildklierhormoon van de moeder. Kinderen van moeders met een tekort aan schildklierhormoon tijdens de zwangerschap, blijven qua IQ gemiddeld zeven punten achterlopen op kinderen van moeders met een normale schildklierfunctie. Die achterstand ontstaat al in de baarmoeder en is niet meer in te halen. Peeters raadt zwangere vrouwen aan bij het ontbijt gewoon weer twee sneetjes brood eten.

Bron: skipr

Kraamzorg abonnement