Zoek
Sluit dit zoekvak.
buiten spelen W

Buiten spelen in de winter

Buiten spelen moet veel vanzelfsprekender worden, ook in de winter. Door diverse maatschappelijke ontwikkelingen en veranderende inrichting van de buitenruimte is de tijd die kinderen buiten spelen echter in de loop van de jaren flink afgenomen. In de zomermaanden spelen kinderen gemiddeld zeventien uur per maand buiten, in de wintermaanden is dat acht uur. Jongens spelen meer buiten dan meisjes, en in stedelijke gebieden spelen kinderen minder vaak buiten dan in niet-stedelijke gebieden.

In de wintermaanden kan het koud en nat zijn. Bovendien vinden ouders buiten spelen minder veilig en zijn er niet voldoende speelplekken. Daarnaast zijn er veel alternatieven binnen, zoals gamen.

Dat is jammer, want buiten spelen is goed voor kinderen. Het bevordert de ontwikkeling van motorische vaardigheden en het heeft een positieve invloed op de gezondheid van kinderen. Daarnaast kunnen ze hun sociale vaardigheden oefenen door te spelen met andere kinderen en kunnen ze zich even helemaal losmaken van school en gezin.

Campagnes als Hartje Winter dragen bij aan het weer vanzelfsprekend worden van buitenspelen. Ook zorgprofessionals en pedagogisch professionals kunnen een belangrijke rol spelen in het stimuleren van buiten spelen en het informeren over het belang hiervan.

Bron: IVN

Kraamzorg abonnement