Zoek
Sluit dit zoekvak.
Daling vroeggeboorten W

Daling vroeggeboorte dankzij lockdown

Het aantal vroeggeboorten tijdens de lockdown is in verschillende landen gedaald. Vroeggeboorte zorgt voor problemen, ook tijdens het latere leven van het kind, maar het is lang niet altijd duidelijk waarom een kindje te vroeg wordt geboren. Daarom is het voor onderzoekers belangrijk uit te zoeken waarom het aantal vroeggeboorten tijdens de lockdown is gedaald. Internationaal onderzoek moet uitwijzen wat de verklaring kan zijn voor de daling.

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (VNK) benadrukt dat het aantal prematuur geboren kinderen al zo klein is dat we nog geen sprake mag zijn van een trend.

In Denemarken en Ierland zagen artsen tijden de lockdown een daling van negentig procent in het aantal bevallingen dat voor 28 weken op gang kwam. Een Amerikaans ziekenhuis zag een daling van 29 procent, en een Canadees ziekenhuis meldde een daling van vijftig procent.

The New York Times wijdt het aan de rust die thuiswerken met zich meebrengt en de mogelijkheid tot meer uren slaap. Bovendien komen vrouwen minder vaak buiten tijdens de lockdown, waardoor ze minder vervuilde lucht inademen. Of dit de werkelijke reden is moet onderzoek uitwijzen.

Bron: V&VN

Kraamzorg abonnement