Search
Close this search box.
zorg pasgeborenen

De beste zorg voor pasgeborenen

Arjan te Pas, hoogleraar Kindergeneeskunde, heeft als doel om de best mogelijke zorg te leveren voor pasgeborenen. Wanneer een baby geboren wordt, is dit een grote overgang. Hierbij treedt ook verandering op in de longen en bloedsomloop. Dit wordt de transitie genoemd.

Ongeveer vijftig Nederlandse pasgeborenen per dag hebben hier hulp bij nodig. Zij moeten gestabiliseerd worden en soms zelfs gereanimeerd. Er is niet veel informatie over de impact die de transitie heeft op een baby.

Er zijn internationale richtlijnen die gebruikt worden bij het behandelen van een pasgeborene, maar die zijn op weinig gebaseerd. “We weten de wisselwerking tussen de huidige behandelingen en de fysiologische veranderingen van de pasgeborene niet. Juist deze kennis is belangrijk, want een behandeling kan dan juist geen effect hebben. Of zelfs schadelijk zijn, vooral bij te vroeg geborenen”, aldus Te Pas. Te Pas gebruikt dierstudies bij het onderzoek naar pasgeborenen. Volgens de richtlijnen wordt er vaak bij een geboorte beademing gegeven via een masker, omdat de ademhaling van pasgeborenen nog niet sterk genoeg is.

Uit dierstudies is gebleken dat de stembanden bij de geboorte gesloten zijn, waardoor beademing lastig te geven is. De functie van de baby’s stembanden is ook anders in de baarmoeder. De werking verandert dus tijdens de geboorte, maar daar is nooit rekening mee gehouden. Op dit moment stimuleert het team van Te Pas natuurlijke ademhaling onder andere door pasgeborenen na de geboorte cafeïne te geven. Het moment van afnavelen is ook cruciaal. Nu wordt de baby afgenaveld op het moment dat deze hulp nodig heeft. Dit heeft een negatief effect op de bloedsomloop. Te Pas zegt dat het beter is om te wachten tot de ademhaling goed op gang gekomen is. De oplossing hiervoor is een opvangtafel. Op deze tafel kunnen pasgeborenen de zorg krijgen die ze nodig zijn, terwijl ze nog vastzitten aan de navelstreng.

De tafel wordt binnenkort gebruikt bij een groot onderzoek in tien neonatologische centra in Nederland. Hiervoor heeft de onderzoeker een subsidie ontvangen van ruim 450.000 euro. Hij kan tijdens dit onderzoek het effect van de tafel bij zeshonderd baby’s waarnemen.

Bron: LUMC

Kraamzorg abonnement