Zoek
Sluit dit zoekvak.
De eerste synthetische menselijke eeneiige tweeling embryo

De eerste synthetische menselijke eeneiige tweeling embryo

Eeneiige tweelingen ontstaan als een embryo vroeg in de conceptie versneld groeit en uit elkaar getrokken wordt. Dit hebben onderzoekers van het Maastricht UMC+ en het Merlin Instituut ontdekt door een synthetische embryo structuur buiten de baarmoeder te kweken.

Door de versnelde uitzetting van de blastocyste, een zakje met stamcellen waaruit nieuw leven ontstaat, wordt het klompje cellen dat later het embryo wordt, uit elkaar getrokken. Meestal wordt dit een eeneiige tweeling, maar in zeldzame gevallen ook een drie- of vierling, denken de onderzoekers.

De onderzoekers benadrukken dat dit geen onomstotelijk bewijs is dat ook in een echte baarmoeder gebeurt; dit is niet te onderzoeken. Wel is het indirect bewijs voor het ontstaan van eeneiige tweelingen.

Met synthetische embryo’s kunnen wetenschappers cruciale microprocessen die eerder verborgen bleven in de baarmoeder nu toch bestuderen. In eerste instantie richt het onderzoek zich op een gezonde innesteling en ontwikkeling van het embryo.  Bij vroege innesteling van een tweelingzwangerschap is er vaker sprake van complicaties. Met behulp van onderzoek kunnen deze misschien behandeld of zelfs voorkomen worden.

Doel van het onderzoek is het op grote schaal bereikbaar en betaalbaar maken van verbeterde biomedische zorg.

Bron: https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/eerste-synthetische-menselijke-tweeling-embryo

Kraamzorg abonnement