Zoek
Sluit dit zoekvak.
doctor 1

De geboorte van een baby van een coronavirusdrager in Australië was om de juiste redenen anders

Toen een 31-jarige, coronapositief geteste vrouw in het Australische Gold Coast University Hospital een kindje kreeg, hebben de artsen besloten voor een vaginale geboorte en moeder en kind niet te scheiden, zoals op andere continenten wel gedaan wordt. Gebruikelijk is dat de baby en moeder direct na de geboorte gescheiden worden als de moeder positief op COVID-19 is getest. De geboorte vindt plaats via een geplande keizersnede en het kindje krijgt geen borstvoeding. Pas na veertien dagen mag het kindje naar de moeder. Dat is een behoorlijk ingrijpende tijd voor ouders en kind. In het Australische ziekenhuis mochten vader, moeder en baby bij elkaar blijven in isolatie, ondanks het feit dat ook de vader COVID-19 positief getest is. De baby kreeg borstvoeding, beide ouders droegen gezichtsmaskers en wasten regelmatig hun handen. Hier werd voor besloten toen richtlijnen aantoonden dat dit mogelijk was, mits goede hygiëne voorop stond, en omdat er tot nu toe geen indicatie is dat het virus via moedermelk doorgegeven kan worden. Bovendien zijn de eerste dagen na de geboorte heel belangrijk voor de hechting tussen ouders en kind, en spelen huid-op-huid contact en borstvoeding daar een belangrijke rol in. Na vier dagen werden ouders en kind ontslagen uit het ziekenhuis. De baby was kerngezond en vertoonde geen symptomen van COVID-19.

Dr. Benjamin Bopp, directeur verloskunde: “Iemands baby na een keizersnede twee weken scheiden van de moeder is een behoorlijk radicale stap”.

Bron: The Sydney Morning Herald

https://www.smh.com.au/national/the-birth-of-a-coronavirus-carrier-s-baby-in-australia-was-different-for-all-the-right-reasons-20200427-p54nge.html

 

Kraamzorg abonnement