Zoek
Sluit dit zoekvak.
babyboom 1 Web

Tijd voor de geboortegolf van 2021?

In het begin van de lockdown in maart 2020 werden er al grapjes over gemaakt: een babyboom begin 2021. Nu, bijna één jaar later, zien we de resultaten er van terug. Rianne Hermanns, verloskundige in Amstelveen, dacht vorig jaar direct te zien dat het wel heel hard ging met het aantal aanmeldingen. Nu ziet ze van januari tot nu een toename in het aantal bevallingen van bijna 9%. “Dat is zeker opmerkelijk te noemen. Normaal gesproken zien we niet zulke grote schommelingen. Je brengt als koppel nu vaak veel meer tijd met elkaar door en bent toch meer op elkaar aangewezen. Deze situatie kan een relatie echt maken of breken.” Ook Astrid Wals, van Kraamzorg Een Mooi Begin, ziet verschillen. Of het te wijten is aan de lockdown kan ze niet met zekerheid zeggen, maar ze ziet zeker 10% meer inschrijvingen ten opzichte van vorig jaar in dezelfde periode.

Meer rust & ruimte bevordert de slagingskans

Zal het een blijvende ontwikkeling zijn? Rianne Hermanns ziet ook in de aanmeldingen van de afgelopen tijd een toename van 7%. En de reden van de toename in het aantal geboortes en zwangerschappen? Jonge stellen zullen niet ineens nu wel een kinderwens hebben als dat er bij hen voorheen niet was. Maar het kan zijn dat stellen met een kinderwens hun plannen misschien wat vervroegd hebben. Voordat je aan kinderen begint nog één keer met zijn tweeën op een lange vakantie of wereldreis zit er nu even niet in, dus dat kan er bij jonge stellen voor zorgen hun plannen om te gooien. Daarnaast hebben stellen die nog geen kinderen hebben misschien meer rust en regelmaat. “We weten dat minder stress goed is voor de cyclus van een vrouw. Als jij door het thuiswerken meer ruimte en rust hebt, kan dat dus van positieve invloed zijn op een lang gekoesterde kinderwens”, aldus Rianne. Aan de andere kant is het voor stellen die al kinderen hebben een enorme uitdading om het thuiswerken en thuisscholing van de kinderen te combineren, zij zullen waarschijnlijk meer stress ervaren en minder tijd voor elkaar hebben.

De zwangerschap en kraamtijd beleef je nét even anders

De zwangerschap en de kraamtijd zijn wel drastisch veranderd vertelt Ellen Verkerk, verloskundige bij Verloskundigen Veenendaal. “Voor het eerst kleertjes kopen voor de baby met de (schoon)moeder, een babyshower met al je vriendinnen of met je partner naar een echo: dat zit er allemaal even niet in. Je bent veel meer op jezelf en je partner aangewezen en dat maakt het psychisch en sociaal voor een zwangere vrouw heel zwaar”.

Ook haar eigen werk is drastisch veranderd. “Je kiest dit vak ook voor het sociale aspect, voor het menselijke contact. Dat heb je nu niet. Er gebeurt meer op afstand, maar ik kan tijdens een Teams meeting niet goed aflezen hoe het nou écht met iemand gaat.” Ook Rianne, verloskundige in Amstelveen, kan dit beamen “Er is een hele hoop online te vervangen, maar je mist toch veel inzicht. Tijdens een bevalling kan je met non-verbale communicatie veel doen, maar met een mondkapje op

gaat dat even niet. Dat brengt nieuwe uitdagingen met zich mee”. De kraamtijd is niet te vergelijken met een jaar geleden vertelt kraamverzorgende Astrid. Er kan bijvoorbeeld veel minder bezoek komen, dat kan heel zwaar zijn voor de nieuwe ouders. “Wel zijn sommige partners nu natuurlijk meer thuis, wat ook weer een mooie kans is om meer tijd door te brengen met de pasgeboren baby en om er ook meer voor de moeder te zijn”.

Oranje boven!

Om kersverse ouders in deze pittige tijd een steuntje in de rug te geven konden kraamhulpen een gratis Babyboompakket opvragen bij Bepanthen – met beschuit met muisjes, een rompertje en babyzalf – welke zij aan de nieuwe ouders kunnen geven. Zo krijgen ook alle nieuwe inwonertjes van Nederland zachte babybilletjes. Leuk, handig én lekker voor de ouders en ook een goede binnenkomer voor de kraamverzorgende aan het begin van een bijzondere week. Daarnaast is de vrolijke oranje romper een leuke herinnering aan dit bijzondere jaar, 2021!

Kraamzorg abonnement