Zoek
Sluit dit zoekvak.
9200000022857460

de vroedvrouw van de sultan

De vroedvrouw van de Sultan is een sprookjesachtige historische thriller, die zich afspeelt in het Constantinopel van de zestiende eeuw. Niet alleen lees je over de geboorterituelen in een tijd ver voor die van ons, ook krijg je een romantisch kijkje in de Oosterse cultuur van harems, gesluierde vrouwen, weelde en armoede.

De vroedvrouw van de sultan is het vervolg op de even zo spannende Vroedvrouw van Venetië. In haar debuut liet schrijfster Roberta Rich ons voor het eerst kennismaken met vroedvrouw Hannah. Hannah is beroemd in de Joodse wijk in Venetië waar ze woont. Die roem heeft ze te danken aan haar geheime kraamtechniek, waarmee ze het leven van talloze baby’s heeft gered. Maar dan vraagt de christelijke graaf van Padovani haar hulp bij de bevalling van zijn vrouw. Een gevaarlijk verzoek, want het is Joden verboden Christenen medische hulp te verlenen.

Hannah kan de enorme beloning die ermee gemoeid gaat echter goed gebruiken. Haar man Isaak wordt gevangen gehouden op het eiland Malta. Met het geld dat deze bevalling haar zal opleveren, kan ze hem vrijkopen. Ze stemt toe, maar niet zonder gevolgen. Het boek eindigt op het moment dat Hannah en Isaak naar Constantinopel worden verbannen, het huidige Istanbul.

In dit vervolg, De vroedvrouw van de Sultan, lezen we hoe zij samen in Constantinopel een nieuw bestaan opbouwen. Isaak wordt handelaar in zijde en Hannah wordt de beste vroedvrouw van heel Constantinopel. Aan werkgelegenheid geen gebrek: ook Sultan Murat III heeft gehoord van haar kundigheid en ontbiedt haar te komen werken in zijn harem die bestaat uit niet minder dan duizend vrouwen. Luxe en weelde. Maar opnieuw wordt Hannah voor een lastige keuze gesteld.

Op een avond wordt zij onverwacht in het paleis ontboden, en ontmoet ze Leah, een arm Joods boerenmeisje, ontvoerd en gekocht voor de harem van de Sultan. Sultan Murat speelt het al jaren niet klaar een fatsoenlijke erfgenaam voort te brengen. De enige zoon die hij heeft, ligt op sterven. Er is werk aan de winkel, vindt ook zijn moeder: de Valide. Leah is in de ogen van deze listige vrouw een uitstekende kandidate. Maar er is één voorwaarde: het meisje moet nog maagd zijn. En er is maar één vrouw die dat met zekerheid kan vaststellen: Hannah. Wederom zit de Jodin in tweestrijd. Zal ze haar leven en haar baan in de waagschaal stellen om Leah te redden, of hecht ze meer waarde aan de hoogachting van de Sultan? Haar beslissing heeft grote gevolgen.

Net als in De vroedvrouw van Venetië, worden hier opnieuw de bevallingen tot in de kleinste details omschreven. Bijzonder, want het geeft een grotendeels op waarheid gebaseerd kijkje in de geboorterituelen van eeuwen terug. Dat de bevallingen plaatsvinden in oosterse sferen, maakt het verhaal extra speciaal.

In Constantinopel was een bevalling altijd een sociale aangelegenheid. Alle vrouwen van de harem, van de mooiste concubines tot de laagste slavinnen, waren in het vertrek aanwezig. Om hen heen zwermden verhalenvertellers, dwergen, narren, jongleurs en muzikanten. Die avond zat er ook een sterrenwichelaar in een hoekje op zijn kaart te kijken”

Roberta Rich wordt geprezen om haar historisch onderzoek. En terecht, ze omschrijft de magische wereld van harems en oosterse paleizen op een geweldig meeslepende manier. Het zijn vooral de fascinerende personages die van het verhaal een echte page turner maken. De schijnbaar impotente, ietwat sneue Sultan Murat III. Zijn moeder, de krachtige Valide, die naast haar onnoemelijke rijkdom en arrogantie ook een menselijke kant blijkt te hebben. Het schuchtere maar gewiekste meisje Leah, dat de kunst van de verleiding als geen ander verstaat. De goeiige Mustafa, in dienst van de sultan als hoofd van de Zwarte Eunuchen. En de man met de zilveren neus: graaf Foscari, vriend van de Venetiaanse graaf van Padovani, die niets liever wil dan datgeen opeisen wat Hannah jaren terug afnam van zijn vriend. En tot slot de sluwe Grazia, die zich met een listige smoes in het huis van Hannah en Isaak werkt en het gezinsleven overhoopgooit. Is zij wel wie zij zegt dat ze is? Niets en niemand is wat het lijkt…

Kraamzorg abonnement