Zoek
Sluit dit zoekvak.
diabetes verhoogt risico hartafwijkingen

Diabetes verhoogt risico hartafwijkingen

Vrouwen met diabetes type 1 lopen meer risico dat hun baby hartafwijkingen krijgt als zij rond de conceptie hoge bloedsuikers had. Dat blijkt uit recent Zweeds onderzoek. Daarom is het advies aan vrouwen met diabetes type 1 om eerst goede bloedsuikers te krijgen, voor zij zwanger worden.

Voor het onderzoek zijn gegevens van 2.500 kinderen gebruikt, wiens moeder diabetes type 1 heeft. Deze gegevens werden vergeleken met meer dan een miljoen andere zwangerschappen in Zweden. Het onderzoek richtte zich vooral op de periode tot drie maanden voor de conceptie. Daaruit bleek dat hoe hoger het HbA1c is rond de conceptie, hoe groter de kans dat de baby een aangeboren hartafwijking krijgt. Bij vrouwen zonder diabetes krijgt 1 op de 66 baby’s een hartafwijking. Baby’s van vrouwen met diabetes type 1 hebben bij de advieswaarde van minder dan 48 mmol/mol 1 op 30 kans op hartafwijkingen. Lag de HbA1c hoger dan 76 mmol/mol, dan had hun baby 1 op 10 kans op hartafwijkingen.

De foetus is in de startfase het kwetsbaarst, omdat dan de aanleg van de organen start. Hoge bloedsuikers hebben blijkbaar een grote rol op de ontwikkeling van het hart. Het advies is daarom om de huidige advieswaarde van 54 mmol/mol (7%) omlaag te brengen. Er is verder onderzoek nodig om te bepalen welke advieswaarde veilig is voor de baby en moeder.

Bron: British Medical Journal

Kraamzorg abonnement