Zoek
Sluit dit zoekvak.
4 e1591196265602

Dreigend tekort aan moedermelk

De Moedermelkbank is op zoek naar vrouwen die moedermelk willen doneren. Momenteel heeft de organisatie nog voldoende moedermelk, maar de voorraad neemt snel af. Het Amsterdam UMC is het enige ziekenhuis in Nederland met een moedermelkbank. Zeven van de negen intensive care afdelingen neonatologie (NICU’s) krijgen melk van het Amsterdam UMC. Moeders van te vroeg geboren baby’s produceren vaak geen of te weinig melk, en kunstvoeding is geen populaire keuze. Moedermelk bevat veel meer goede stoffen voor de ontwikkeling van de baby. Deze kinderen krijgen dus bij voorkeur donormelk.

Momenteel doneren ongeveer twintig vrouwen aan de Moedermelkbank. Ideaal is wanneer er nog tien vrouwen bij komen. Vrouwen die zich willen aanmelden als donor worden eerst gescreend op onder meer gezondheid en levensstijl. Zo mag de moeder bijvoorbeeld niet roken en geen drugs gebruiken. De anticonceptiepil is wel toegestaan.

Donormoeders krijgen goede begeleiding en gratis steriele flesjes, etiketten en een thermometer om de temperatuur van de diepvriezer waar de melk bewaard wordt te meten. Eens in de acht weken komt een koerier de melk ophalen.

Bron: noordhollandsdagblad.nl

Kraamzorg abonnement