Zoek
Sluit dit zoekvak.
overvallen door rekeningen

Een op de vijf moeders overvallen door rekening

Wie vrijwillig bevalt in het ziekenhuis kan voor een onaangename verrassing komen te staan als de rekening op de mat valt. Ook kan de nota voor kraamzorg voor schrik zorgen. Een op de vijf jonge of aanstaande moeders is niet op de hoogte van verschillende kosten die kunnen komen kijken bij de bevalling en nazorg. Dit blijkt uit onderzoek onder 2800 aanstaande en jonge moeders door Why’s in samenwerking met Independer.nl.

Vrijwillig bevallen in het ziekenhuis – dus zonder medische indicatie – kan een rekening opleveren van enkele honderden euro’s, afhankelijk van het ziekenhuis. Ook voor bevallen in een geboortecentrum wordt een eigen bijdrage gevraagd.

Bijna een kwart van de gevraagde vrouwen wist niet dat er voor kraamzorg een eigen bijdrage van 4,40 euro per uur wordt gevraagd. Met een gemiddelde van 49 uur kraamzorg wordt dat een rekening van bijna 220 euro voor de kersverse ouders.

Van veel diensten wordt vaak geen gebruik gemaakt in verband met de bijkomende kosten. De NIPT, extra uren kraamzorg en vrijwillig bevallen in een ziekenhuis brengen allemaal extra kosten met zich mee die veel jonge ouders zich niet kunnen veroorloven.

Een goed deel van de bijkomende kosten is te ondervangen met een aanvullende verzekering. Vrijwillige ziekenhuisbevalling en het afkopen van een eigen bijdrage voor kraamzorg zijn over het algemeen duurder dan een jaarlijkse premie van een aanvullende verzekering. Andere kosten als bekken-fysiotherapie en zwangerschapscursussen worden hiermee deels of soms helemaal vergoed.

Bron: www.whysonline.nl

Kraamzorg abonnement