Zoek
Sluit dit zoekvak.
eenpersoonskamer prematuren

Eenpersoonskamer blijkt beter voor te vroeg geboren baby’s

Een eenpersoonskamer voor te vroeg geboren kinderen is te verkiezen boven een zaalafdeling. Dat blijkt uit een groot literatuuronderzoek uitgevoerd door arts-onderzoeker Nicole van Veenendaal, werkzaam op de afdeling neonatologie van het OLVG, in samenwerking met het Emma kinderziekenhuis van het Amsterdam UMC. De conclusie staat in een artikel in ‘The Lancet Child and Adolescent Health’.

In het onderzoek werd alle bestaande literatuur aangaande dit onderwerp geanalyseerd. Gegevens van 4793 werden onder de loep genomen. Het effect van ouderparticipatie werd hierin niet meegenomen. Hier wordt momenteel onderzoek naar gedaan.

Prematuur geboren kinderen hebben een immuunsysteem dat nog niet voldoende ontwikkeld is. De kans op infecties is dus groot. Baby’s die een eenpersoonskamer kregen, bleken echter de helft minder infecties te hebben dan kinderen op een zaalafdeling. Bovendien verlaten zij vaker het ziekenhuis met uitsluitend borstvoeding zonder toevoeging van kunstvoeding dan prematuren die op een zaalafdeling hebben gelegen. Daarnaast kunnen ouders 24 uur per dag bij hun kind blijven, iets dat vaak niet mogelijk is als er meerdere baby’s op een zaal liggen.

Het positieve effect van een eenpersoonskamer is niet onopgemerkt gebleven; steeds vaker kiezen ziekenhuizen er voor meer van dit soort kamers te bouwen.

Bron: OLVG.nl

Kraamzorg abonnement