Zoek
Sluit dit zoekvak.
screen e1588254936785

Effecten foliumzuurbeleid

Foliumzuur verkleint de kans op aangeboren afwijkingen bij een ongeboren kind, zoals een open ruggetje. Er is echter weinig actuele informatie over het gebruik van foliumzuur door zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden. Dat meldt het RIVM op basis van literatuuronderzoek. Ook is niet bekend wat het effect is van het foliumzuurbeleid op het gebruik van foliumzuur en het aantal aangeboren afwijkingen.

Het foliumzuurbeleid richt zich op gebruik van foliumzuursupplementen rond de zwangerschap, en voorlichting hierover. Volgens de Voedselconsumptiepeiling 2012 – 2016 krijgt ongeveer een kwart tot een derde van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd onvoldoende foliumzuur binnen. Uit studie over het gebruik van supplementen bleek dat minder dan veertig procent van de vrouwen met een lager opleidingsniveau in 2009 foliumzuur slikte tijdens de aanbevolen periode, minimaal vier voor tot acht weken na de bevruchting.

Uit evaluatiestudies lijkt de voorlichting de kennis over en bereidheid om foliumzuur te gebruiken te vergroten. Het is echter niet duidelijk hoeveel vrouwen daadwerkelijk met de voorlichting worden bereikt en of ze hierdoor foliumzuur zijn gaan slikken. Ook moet onderzocht worden of het foliumzuurbeleid heeft gezorgd voor een afname in het aantal afwijkingen bij de geboorte. Deze informatie is belangrijk om het foliumzuurbeleid te evalueren en eventueel te verbeteren.

 

Bron: RIVM

Kraamzorg abonnement