Search
Close this search box.

“Erken ongehuwde vader na geboorte’

Ongetrouwde vaders die hun kind erkennen moeten automatisch gezag over hun kind krijgen, vindt D66. Om dat te regelen komt de partij met een initiatiefwetsvoorstel.

Bij getrouwde stellen krijgen allebei de ouders automatisch gezag over hun kind. Maar bij ongehuwde stellen geldt dat alleen voor de moeder. Daardoor is bij veel ongetrouwde stellen het gezag niet goed geregeld.

Ongehuwde stellen moeten eerst bij de gemeente aangeven dat de vader de juridische ouder is. Daarna moet bij de rechtbank gezag worden aangevraagd, waarin de vader zegt dat hij wil meebeslissen over de opvoeding en verzorging van het kind.

“Te weinig ouders weten dat je dit gezag apart moet regelen als je niet getrouwd bent. Dit onlogische en oneerlijke verschil tussen gehuwde en ongehuwde vaders willen we aanpakken”, aldus Kamerlid Bergkamp.

Tijden veranderen

D66 zegt de huidige regeling niet meer van deze tijd te vinden. “Sinds 2012 worden de meeste eerstgeboren kinderen niet meer in een huwelijk geboren. Steeds meer stellen wonen samen. Wij begrijpen van juristen dat als deze stellen het gezag niet vastgelegd hebben, en later uit elkaar gaan, er veel juridische problemen ontstaan. Het is dus zaak om dat te veranderen”, aldus Bergkamp.

Volgens de democraten wijzen sommige gemeentes ouders wel op de stappen die ze moeten zetten, maar anderen niet. “De voorlichting verschilt nogal. Veel ouders zijn zich er helemaal niet van bewust hoe ze dingen moeten regelen.”

 Bron: nrc

Kraamzorg abonnement