Zoek
Sluit dit zoekvak.
fastfood en eicellen W

Fastfood en slechte eicellen

De voeding van een vrouw heeft invloed op de samenstelling van de eiblaasjes of follikelvocht. Dat is de conclusie van een onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen. Een vet- en suikerrijk dieet verlaagt volgens de onderzoekers de kwaliteit van de eicellen significant.

Uit eerder onderzoek bleek al dat de omgeving van de eicel veranderd bij vrouwen die veel vet en suikers eten. Hierop is een vervolgstudie gedaan, waarbij eicellen van koeien in proefbuizen werden onderzocht. Eicellen van koeien lijken veel op die van mensen. In de proefbuis werd een obese omgeving nagebootst.

Eicellen nemen alle soorten voedingsstoffen op uit de omgeving. Meer vet in de omgeving betekent dus dat de cellen meer vet opnemen, met celschade en ernstige problemen tot gevolg. De cel vertoont tekenen van stress en de bevruchting gaat moeilijker. De gevormde embryo is slechter van kwaliteit, heeft meer genetische afwijkingen en sterft hierdoor vaak al vroeg af.

Ook werd er getest op muizen die meerdere weken op een fastfood dieet werden gezet. De muizen werden dik en ontwikkelden gezondheidsproblemen zoals je die bij een mens ook ziet, zoals een hogere bloedsuiker en meer ontstekingen. Ook verslechterde de kwaliteit van de eicellen en stapelden ze tweemaal meer vet op. Conclusie van het onderzoek is dat een calorie- en vetrijk dieet een belangrijke rol speelt in een verminderde vruchtbaarheid.

Bron: uantwerpen.be

 

Kraamzorg abonnement