Search
Close this search box.
8 e1591196094971

Financiële vergoeding ouderschapsverlof

Het kabinet wil dat mensen meer ruimte krijgen om te kiezen hoe ze werk en zorg willen combineren. Daarom hebben ouders vanaf augustus 2022 recht op een financiële vergoeding tijdens de eerste negen weken ouderschapsverlof. Dat staat in een Kamerbrief van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De uitkering omvat de helft van het dagloon van een werknemer tot een maximum van 219,28 euro. De negen weken ouderschapsverlof moeten wel opgenomen worden in het eerste levensjaar van het kind. Ouders kunnen nu 26 weken verlof opnemen tot de achtste verjaardag van het kind. Zeventien weken blijven dus onbetaald. Met de regeling wil het kabinet het opnemen van ouderschapsverlof stimuleren.

Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap schrijft in dezelfde Kamerbrief dat ze af wil van de traditionele rolverdeling van de vrouw die voor het kind zorgt en parttime werkt en de man die een fulltime baan heeft. Het deels betalen van het ouderschapsverlof kan meer ruimte geven om de discussie over deze klassieke rolverdeling te openen.

Bron: Rijksoverheid

Kraamzorg abonnement