Zoek
Sluit dit zoekvak.
Na geboorte komen vaders in gewicht aan

Veranderingen voor een vader

Na de geboorte van hun kind komen vaders gemiddeld tussen de anderhalf en twee kilo in gewicht aan. Aan het onderzoek, gedaan door Panorama, deden 10.000 mannen mee. Vaders die met hun kind wonen kregen er het meeste gewicht bij, vaders die gescheiden van hun kind wonen kwamen het minste aan.
Het toegenomen gewicht komt voornamelijk door een nieuwe levensstijl na de geboorte van een kind. Veel jonge vaders geven aan te moe te zijn om te sporten of geen tijd meer te hebben voor een bezoek aan de sportschool. Daarnaast is ongezonder eten een boosdoener. Omdat vaders minder tijd hebben om te koken, eten ze sneller eenvoudig en ongezond.

Uit onderzoek van Princeton University blijkt dat vaders milder worden na de geboorte van hun eerste kind. Dit komt omdat het testosterongehalte kan dalen met maximaal veertig procent na de eerste maand na de geboorte van het kind. Daarnaast neemt de oestrogeen en oxytocine (het ‘knuffelhormoon’) toe. Hierdoor worden mannen gevoeliger, waardoor ze makkelijker een betere band met hun kind opbouwen. Vaders die deze daling niet hebben, zijn minder empathisch. Bovendien reageren zij minder goed op een huilende baby.

Bron: https://panorama.nl/artikel/500126/dit-gebeurt-er-met-het-gewicht-van-een-man-bij-de-geboorte-van-zijn-kind

Kraamzorg abonnement