Search
Close this search box.
gebruik smartphone tijdens zwangerschap

Gebruik smartphone tijdens zwangerschap oké

Hoor je weleens zorgen of de radiogolven van een smartphone invloed hebben op ongeboren baby’s? Zwangere vrouwen hoeven zich geen zorgen te maken, zeggen de auteurs van een grootschalig nieuw onderzoek naar het gebruik van van smartphones tijdens de zwangerschap.

Het onderzoek dat is gepubliceerd in BMC Public Health, heeft onderzoeksgegevens geanalyseerd van meer dan 43,000 moeder-kind koppels in Noorwegen. De onderzoekers wilden weten of het gebruik van smartphones tijdens de zwangerschap van invloed is op de ontwikkeling van het babybrein.

Tijdens hun zwangerschap, gaven de moeders steeds aan hoe vaak ze hun smartphone gebruikten. Een op de tien moeders gebruikten helemaal geen smartphone tijdens de zwangerschap. In een vervolg-enquête gaven ze antwoord op vragen over de taal- en motorische ontwikkeling van hun kind in de leeftijd van 3 en 5 jaar.

Zelfs in het geval van de moeders die het vaakst hun smartphones gebruikten, kon er geen bewijs gevonden worden van negatieve gevolgen op de hersenontwikkeling van het kind, gaven de onderzoekers aan. Tijdens het onderzoek bleek zelfs dat de baby’s van moeders die veel met de smartphone in de weer waren geweest, minder snel een achterstand hadden op het gebied van taal en motoriek dan peuters van wie hun moeder geen smartphone gebruikten tijdens de zwangerschap. Een verklaring hiervoor kan zijn dat de eerste groep in het algemeen meer heeft gepraat tijdens de zwangerschap wat de taalontwikkeling van hun kind heeft gestimuleerd.

De onderzoeksresultaten zijn natuurlijk afhankelijk van hoe de moeders de enquetes hebben ingevuld. Toch, blijft men vraagtekens houden bij het effect van smarthpones op de algemene gezondheid van mensen. Daar is meer onderzoek voor nodig.

Bron: BMC Public Health

Kraamzorg abonnement