Search
Close this search box.
zwangerschapscomplicaties

Gevolgen zwangerschapscomplicaties

Zwangerschapsvergiftiging en zwangerschapsdiabetes brengen ernstige risico’s mee voor moeders en ongeboren kinderen. Voor het kind kunnen hier levenslange nadelige gevolgen aan zitten, zowel mentaal als fysiek. De exacte gevolgen kunnen lastig worden bestudeerd, omdat het grotendeels onbekend is welke factoren betrokken zijn bij de aanpassing van de foetus aan pre-eclampsie. Promovenda Violeta Stojanovska van Rijksuniversiteit Groningen heeft nieuwe preklinische modellen ontwikkeld, zodat onderzoek aan de praktijk kan worden gekoppeld.

Tijdens de zwangerschap is het lichaam van de moeder kwetsbaar. Door een gebrek aan voedingsstoffen of een niet optimaal functionerende placenta, kunnen zwangerschapscomplicaties ontstaan. Deze complicaties vergroten het risico op andere complicaties. De groei van de foetus wordt hierdoor ook vertraagd.

De nieuwe preklinische modellen van Stojanovska helpen bij het onderzoeken van effecten van verschillende factoren tijdens de zwangerschap op de ontwikkeling van een foetus. De modellen zijn gericht op de meest voorkomende zwangerschapscomplicaties en het effect daarvan op de foetus. De resultaten kunnen helpen bij het bepalen van een beleid op dit gebied. Stojanovska concludeert dat het geslacht een belangrijke factor is in de ontwikkeling en groei van de foetus, maar ook de  ontwikkeling van ziektes. Zo worden meisjes worden meer beïnvloed door zwangerschapscomplicaties dan jongens.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

Kraamzorg abonnement