Zoek
Sluit dit zoekvak.
geboorte ingrepen

Gezondheidsproblemen bij geboorte-ingrepen

Kinderen die geboren zijn na medisch ingrijpen, hebben vaker gezondheidsproblemen. Dat meldt het UMCG in samenwerking met andere onderzoekers in het wetenschappelijk magazine Birth. Voorbeelden van medische ingrepen tijdens de geboorte zijn weeënopwekkers, de vacuümpomp of een keizersnede. Hoe meer er is ingegrepen, hoe meer gezondheidsproblemen er zijn.

Het verband is duidelijk aangetoond, maar er wordt geen informatie gegeven over de reden van het verband. Er is verder onderzoek nodig om te kunnen concluderen dat medische ingrepen tijdens bevallingen leiden tot een slechtere gezondheid van een kind.

Het percentage kinderen dat met een keizersnede ter wereld komt is in Europa 25 procent. Slechts 38 procent van de vrouwen in het onderzoek had een bevalling zonder medisch ingrijpen. De onderzoekers adviseren om terughoudend te zijn met medische ingrepen tijdens een bevalling, omdat de gevolgen hiervan op lange termijn onvoldoende zijn onderzocht. Hiermee steunen ze de eerdere oproep van het WHO.

Bron: UMCG

Kraamzorg abonnement