Zoek
Sluit dit zoekvak.
roken zwangerschap 400x3471 400x349 1

‘Helft rokers die stopt begint opnieuw na bevalling’

Bijna de helft van alle vrouwen (43 procent) die stopt tijdens de zwangerschap met roken, begint hier binnen een halfjaar na de bevalling weer mee. Wetenschappers aan de Universiteit van Notthingham bekeken 27 verschillende studies die erop gericht waren om zwangere vrouwen te laten stoppen met roken. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Addiction.

Onder de Britse vrouwen die een interventie werd aangeboden, stopte 13 procent met roken tijdens de zwangerschap en ook direct na de bevalling. De overige 87 procent van de vrouwen wist niet te stoppen met hun verslaving. Van de 13 procent die wel stopte, begon 43 procent binnen een halfjaar opnieuw met roken.

“De meeste rokers lukt het niet om te stoppen tijdens hun zwangerschap, en de mensen die het wel lukt zullen binnen een half jaar na de bevalling weer beginnen”, schrijven de onderzoekers. “Hoewel er veel geld wordt uitgegeven aan rookpreventie en interventies tegen roken, profiteren weinig vrouwen en hun kinderen hiervan.”

In het Verenigd Koninkrijk maken ongeveer 18.887 zwangere vrouwen gebruik van programma’s om te stoppen met roken. Volgens de onderzoekers is het belangrijk om manieren te vinden om ook na de bevalling vrouwen van roken te weerhouden.

Bron: nu.nl

Kraamzorg abonnement