Zoek
Sluit dit zoekvak.
Hergebruik luiers e1575466411430

Hergebruik van luiers

Elk jaar komen in Nederland meer dan 160 miljoen kilo gebruikte luiers en incontinentiemateriaal bij het afval terecht. Dit materiaal zou opnieuw gebruikt kunnen worden voor de fabricage van nieuwe producten, zoals plastic flessen voor schoonmaakmiddelen. Hiermee vermindert de hoeveelheid afval.

Het RIVM heeft een stappenplan gemaakt om te komen tot een veilig hergebruik van dit materiaal. Het advies geeft verwerkers en vergunningverleners handvatten om een risicobeoordeling uit te voeren. In luiers en incontinentiemateriaal komen ziekteverwekkers en medicijnresten terecht, doordat gebruikers die via urine en ontlasting uitscheiden. In het luiermateriaal zelf zitten plastics, cellulose en korrels die het vocht opnemen. De nieuwe producten en materialen die uit dit materiaal worden gemaakt, moeten veilig zijn voor mens en milieu. Het stappenplan, dat bestaat uit drie stappen van het RIVM, moet verwerkers van afval en vergunningverleners helpen bij de beoordeling hiervan. Vergunningverleners kijken onder meer ook naar voor- en nadelen en duurzaamheid.

Twee afvalverwerkers hebben het stappenplan getest om het praktisch uitvoerbaar te maken. De producent is en blijft eindverantwoordelijk voor de daadwerkelijke veiligheid van zijn product.

Bron: RIVM

Kraamzorg abonnement