Zoek
Sluit dit zoekvak.
kinkhoest

Herhalingsprik kinkhoest

Ondanks dat 95% van de baby’s wordt gevaccineerd tegen kinkhoest, neemt het aantal kinkhoestmeldingen sinds 1996 toe. De bacterie kan makkelijk worden overgebracht naar pasgeboren baby’s die de inenting nog niet hebben gehad, met risico op ernstige gevolgen.

Kinkhoest is een zeer besmettelijke ziekte die ernstig kan verlopen. Deze ziekte komt steeds vaker voor. Om tieners en jongvolwassenen beter te beschermen, kan het zinvol zijn om een extra vaccinatie te geven. Wanneer een zwangere vrouw wordt gevaccineerd, wordt ook de pasgeboren baby beschermd. Omdat niet bekend is hoelang herhalingsvaccinaties bescherming bieden, onderzocht Saskia van der Lee wat de afweerreactie is na een herhalingsprik.

Uit haar onderzoek blijkt dat een extra vaccinatie op negenjarige leeftijd de afweer tegen kinkhoest slechts een beperkte periode verhoogt. Een extra vaccinatie voor jongvolwassenen en jonge ouders lijkt een langere bescherming te geven van tenminste twee jaar. Er moeten op langere termijn nieuwe vaccins ontwikkeld worden, die een betere en langdurigere bescherming bieden. Het inenten van pasgeboren baby’s is op het moment de beste optie.

Bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

 

Kraamzorg abonnement