Zoek
Sluit dit zoekvak.
Heupdysplasie W

Heupdysplasie bij kinderen

Artrose hoogleraar professor dr. Sita Bierma – Zeinstra van het Erasmus MC heeft een beurs van 2,5 miljoen euro ontvangen voor het onderzoek naar heupdysplasie bij kinderen.

Bij heupdysplasie past de kop van de heup aan de bovenkant van het bovenbeen niet goed in de kom van de heup. De heupkom is bijvoorbeeld te ondiep en te stijl. Hierdoor ontstaat een onevenredige belasting in het gewricht. Bierma – Zeinstra wil met haar onderzoek ontdekken hoe heupdysplasie van peuter- tot puberleeftijd ontstaat en verandert tijdens de groei. Dit kan handvatten bieden voor therapie zodat artrose op latere leeftijd kan worden voorkomen.

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van twee decennia informatie, verzameld onder Rotterdamse jongeren die gevolgd zijn van geboorte tot jong-volwassenheid. Er zijn onder meer gegevens over groei, voeding, activiteitenniveau, stofwisseling en lichaamssamenstelling beschikbaar. Ook zijn bloedmonsters en genetisch materiaal afgenomen en zijn verschillende scans gemaakt, zoals mri’s en dxa-scans waarmee de vorm van de heupen en de botdichtheid worden gemeten. Met het onderzoek hoopt Bierma – Zeinstra inzicht te krijgen in de mechanismen die een rol spelen bij het ontstaan van heupdysplasie.

Bron: amazingerasmusmc.nl

 

Kraamzorg abonnement