Zoek
Sluit dit zoekvak.
hielprik test straks op meer ziektes

Hielprik test straks op 31 ziektes

Pasgeboren baby’s worden voortaan met een hielprik op meer ziektes getest meldt de NOS. Geleidelijk aan worden er 12 nieuwe ziektes aan de test toegevoegd heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid bekendgemaakt. In plaats van 19 zal de hielprik dan op in totaal 31 ziektes gaan testen.

De screening is bedoeld om zeldzame aandoeningen bij pasgeborenen tijdig aan het licht te brengen. Met het huidige programma worden zo’n 200 zieke kinderen per jaar opgespoord. Na de uitbreiding komen daar naar schatting 20 tot 40 bij.

De ziekten die met de hielprik worden gevonden, zijn in de meeste gevallen niet te genezen, maar wel te behandelen. Door de aandoening vroeg op te sporen, moet ernstige schade aan de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van kinderen worden voorkomen of beperkt.

Minister Schippers kondigde de uitbreiding van de test 2,5 jaar geleden al aan na een advies van de Gezondheidsraad, maar de haalbaarheid moest nog worden bekeken door het RIVM. Dat is inmiddels gebeurd.

April volgend jaar begint een proef met het testen op SCID, een ernstige ziekte van het afweersysteem. In de periode tot en met 2022 wordt het aantal te onderzoeken aandoeningen verder uitgebreid en soms nader onderzocht.

Het overgrote deel van de ouders doet mee aan de hielprik. Vorig jaar was de deelnamegraad niet minder dan 99,2 procent.

Bron: NOS

Kraamzorg abonnement