Zoek
Sluit dit zoekvak.
BE47157D 7E88 4C73 82AA 7582EE7BA80E 4 5005 c

Hoge bloeddruk tijdens zwangerschap

Een hoge bloeddruk in de zwangerschap en met name zwangerschapsvergiftiging geeft een tweemaal zo hoog risico op hart- en vaatziekten en viermaal zo hoog risico op een hoge bloeddruk, vaak op jonge leeftijd. Dat meldt onder meer het Radboudumc.

Er wordt dan ook geadviseerd regelmatig de bloeddruk te meten tijdens de zwangerschap. ‘Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap is een waarschuwingssignaal voor de vrouw die aangeeft dat ze later, vaak al voor de menopauze, een te hoge bloeddruk kan ontwikkelen,’ aldus Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen. ‘Een te hoge bloeddruk leidt tot een verhoogde kans op dementie, hartschade, nierproblemen en een hoger risico op beroertes. Behandel je een te hoge bloeddruk pas na jaren, dan is het lastiger om deze met medicatie goed te krijgen.’ Ook vrouwen die voor hun veertigste een (natuurlijke) menopauze doormaken hebben meer kans op hart- en vaatziekten, elk jaar verhoogt het risico hierop met drie procent. Daarnaast verhogen auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en lupus het risico op hart- en vaatziekten.

‘Bijna de helft van de vrouwen heeft met zestig jaar al een te hoge bloeddruk. Dat geeft veel klachten zoals pijn op de borst, pijn tussen de schouderbladen, opvliegers, slapeloosheid en hartritmestoornissen. Dat zijn klachten die aan de overgang worden toegeschreven, maar vaak ten onrechte. In de opsporing van een te hoge bloeddruk bij vrouwen op middelbare leeftijd moet geïnvesteerd worden,’ besluit Maas.

Bron: radboudumc.nl 

 

 

 

Kraamzorg abonnement