Search
Close this search box.
9DB708A0 3767 41C9 A3BB BACDF48A5B99 4 5005 c

Hogere vergoeding ouderschapsverlof

Vanaf 2 augustus 2022 krijgen ouders die betaald ouderschapsverlof op willen nemen niet vijftig maar zeventig procent van hun dagloon. Hiervoor is door minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een voorstel gestuurd aan de Eerste en Tweede Kamer.

Ouders hebben sinds die datum recht op negen weken ouderschapsverlof waarbij het volledige dagloon wordt doorbetaald. Deze weken moeten in het eerste levensjaar van het kind worden opgenomen en is bedoeld om samen aan de nieuwe gezinssituatie te wennen en bewuste keuzes te maken over de verdeling tussen werk en privé.

Daarna kunnen ouders 26 weken ouderschapsverlof opnemen in de eerste zeven jaren van het kind. Dit werd eerst voor vijftig procent van het dagloon doorbetaald, nu is dat dus zeventig procent. Hiermee wordt de drempel om ouderschapsverlof op te nemen verlaagd. Het verhogen van het bedrag past binnen de brede agenda van het kabinet op de combinatie van zorg en werk aantrekkelijker te maken en om te werken aan de gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Hier horen bijvoorbeeld ook het bestrijden van loonverschillen, een royalere kinderopvangtoeslag en het werken aan een betere representatie aan de top bij bedrijven en de overheid bij.

Bron: rijksoverheid.nl 

 

Kraamzorg abonnement