Zoek
Sluit dit zoekvak.

hond in huis vermindert kans op astma

Blootstelling aan honden of boerderijdieren lijkt het risico dat kinderen astma ontwikkelen te verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Zweedse Uppsala universiteit. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat opgroeien op een boerderij het risico op astma ongeveer halveert. De wetenschappers wilden weten of een huisdier hetzelfde effect heeft. De onderzoekers gebruikten gegevens over alle kinderen die in Zweden geboren werden tussen 1 januari 2001 en 31 december 2010: in totaal ruim een miljoen jongens en meisjes. Ze keken naar het gebruik van astmamedicatie en de diagnose astma en combineerden deze informatie met gegevens over geregistreerde honden en boerderijen.

Minder kans op astma
Ze ontdekten dat kinderen die opgroeien met een hond in huis 15 procent minder kans hebben op het ontwikkelen van astma dan kinderen uit een gezin zonder hond. De studie bevestigde ook de resultaten van het eerdere onderzoek waaruit het ‘boerderijeffect’ naar voren kwam: ook kinderen die op een boerderij woonden, kregen minder vaak astma.

Allergie
Het is nog niet duidelijk waarom een hond in huis ervoor zorgt dat kinderen minder vaak astma krijgen. Mogelijk zorgt de blootstelling aan microben bij aan de ontwikkeling van een gezond immuunsysteem. Het positieve effect geldt overigens alleen voor kinderen die nog geen astma of allergie hebben. Als kinderen eenmaal allergisch zijn voor honden, kunnen ze deze beter vermijden.

Bekijk het originele artikel

Bron: gezondheidsnet

Kraamzorg abonnement