Zoek
Sluit dit zoekvak.

huid-op-huidcontact ook goed voor ouders

Dat huid-op-huidcontact goed is voor pasgeboren baby’s was al bekend. Ze worden er bijvoorbeeld rustig van en kunnen zich er beter door op temperatuur houden. Uit nieuw onderzoek gepubliceerd door de Amerikaanse academie van kinderartsen blijkt nu dat huid-op-huidcontact ook voordelen heeft voor kersverse ouders.

Ook bij hen zorgt huid-op-huidcontact in de vorm van kangoeroeën ervoor dat ze minder stress ervaren. Bij kangoeroeën ligt de baby in alleen een luier op de blote borst van zijn vader of moeder.

Vroeggeboorte
Het onderzoek vond plaats op de afdeling neonatologie van een groot ziekenhuis. De stressniveaus van de ouders werd gemeten voor- en nadat ze minimaal een uur hadden gebuideld met hun te vroeg geboren baby. Bij alle ouders die meededen was het stressniveau gedaald. Vooral voor ouders van prematuur geboren baby’s of baby’s met een medisch probleem is die stressreductie belangrijk, want een vroeggeboorte brengt veel spanningen met zich mee.

Pijnlijke behandelingen
Volgens Natalia Isaza, kinderarts op de afdeling waar het onderzoek werd uitgevoerd, levert het ouders veel stress op als ze worden gescheiden van hun pasgeboren kind: “Ze voelen zich hulpeloos en vinden het moeilijk dat ze niet kunnen voorkomen dat hun baby pijn heeft of pijnlijke behandelingen moet ondergaan”. Kangoeroeën is een van de weinige dingen die ouders op zo’n moment wel voor hun kind kunnen doen.

Goede Hechting
Vooral voor het bevorderen van de hechting tussen ouder en kind is het goed als ouders weinig stress ervaren. “Stress kan het tot stand komen van een goede hechting in de weg staan. Ook zorgt minder stress voor een grotere slagingskans voor de borstvoeding en minder relationele problemen tussen de ouders,” aldus Isaza.

Bron: J. Hoekstra, oudersvannu.nl  
Onderzoek: American acadamy of Pediatrics

Kraamzorg abonnement