Zoek
Sluit dit zoekvak.
immuunsysteem voor geboorte

Immuunsysteem voor geboorte al volwassener dan gedacht

De baarmoeder is waarschijnlijk geen steriele omgeving. Dat is een nieuw inzicht van onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum na de vondst van relatief volwassen afweercellen in de darm van foetussen.

Promovendi Na Li en Vincent van Unen hebben tijdens hun onderzoek zogenaamde T-cellen geïsoleerd uit de darmen van ongeboren baby’s en keken onder andere naar de mate van ‘volwassenheid’ van deze cellen.

In samenwerking met de TU Delft hebben de onderzoekers een techniek ontwikkeld waarmee individuele cellen kunnen worden bekeken. Tijdens dit onderzoek werd duidelijk dat in de foetale darm T-cellen evolueerden van ‘naïef’ naar ‘volwassen’. T-cellen beginnen als onervaren, naïeve cellen die langzaam maar zeker volwassen worden nadat ze in aanraking zijn gekomen met bacteriën en virussen. Dit impliceert dat virussen en bacteriën wel degelijk toegang hebben tot de baarmoeder, in tegenstelling tot de eerdere aanname dat de baarmoeder een steriele omgeving is.

Waarschijnlijk zitten de bacteriële componenten in het vruchtwater en komen uit het microbioom – de goede bacteriën die ieder mens bij zich draagt voor een goede gezondheid – van de moeder, vermoeden de onderzoekers. Wanneer de embryo van dit vruchtwater drinkt, komen de bacteriële componenten in de darm terecht, waar ze afweercellen tegen komen. Het is een veilige manier om het immuunsysteem voor te bereiden op de buitenwereld, maar er kunnen ook nadelen aan zitten. Onderzoeksleider en hoogleraar Frits Koning benadrukt: ‘De kans om immuun-gemedieerde ziekten en allergieën te ontwikkelen is voor een groot deel afhankelijk van omgevingsfactoren. Als het afweersysteem inderdaad wordt beïnvloed door het microbioom van de moeder, kan dat mogelijk mede verklaren waarom sommige kinderen wel een allergie of auto-immuunziekte krijgen, en andere niet.

Bron: www.lumc.nl

Kraamzorg abonnement