Search
Close this search box.
9DB708A0 3767 41C9 A3BB BACDF48A5B99 4 5005 c

Inkomstendaling na geboorte eerste kind

Na de geboorte van het eerste kind daalt het inkomen van Nederlandse moeders gemiddeld met 46 procent. Dat van vaders daalt niet na de geboorte van het eerste kind. De daling komt vooral omdat moeders minder gaan werken.

De daling is minder sterk bij hoog opgeleide moeders, vrouw-vrouw koppels en moeders in de (semi)publieke sector, net zoals voor vrouwen met een migratieachtergrond (behalve voor vrouwen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond, hun inkomen daalt net wat meer dan vrouwen zonder migratieachtergrond).

Mannen verdienen in Nederland gemiddeld meer dan vrouwen. Dat wordt vaak toegewezen aan de geboorte van kinderen. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft gekeken naar het effect van het krijgen van kinderen o het inkomen van zowel vaders als moeders. Ook werd gekeken naar de achtergrondkenmerken van moeders. Daaruit blijkt dat het inkomen met 46 procent daalt ten opzichte van de verwachte situatie zonder kinderen.

De reden voor de daling van inkomsten is het aantal uren dat vrouwen minder gaan werken na de komst van hun eerste kind. Vaders blijven ongeveer hetzelfde aantal uren werken. Hierbij kunnen traditionele rolverdelingen de oorzaak zijn. De daling van het aantal uren kan effect hebben op een toekomstige carrière.

Landen als Denemarken en Zweden hebben een lagere inkomstendaling, Oostenrijk en Duitsland bijvoorbeeld hebben juist een grotere daling.

Bron: cpb.nl 

 

Kraamzorg abonnement