Zoek
Sluit dit zoekvak.
C8FCFAF1 A6C2 4DCF B3E5 3009A722A379 4 5005 c

Innig contact prematuren

Innig contact met een prematuur geboren kindje is belangrijk voor het stimuleren van de ontwikkeling van de hersenen. De stem, geur en aanraking van de ouders spelen hier een grote rol bij. Premature kindjes die innig contact hadden met de ouders deden het op anderhalf jarige leeftijd op gebied van taal en cognitie beter dan premature kindjes van dezelfde leeftijd die geen innig contact hadden gehad. Dit blijkt uit Amerikaans en Fins onderzoek.

Te vroeg geboren kindjes moeten de eerste dagen vaak doorbrengen in een couveuse, waar ze onder andere aan een ademhalingsondersteuning en infuus liggen. Ze krijgen daarbij wel persoonlijke aandacht en (innig) contact, maar stress zit de ontwikkeling vaak in de weg. Ook kunnen ze niet dicht bij de moeder zijn. Daardoor hebben deze premature kindjes een grotere kans op een ontwikkelingsachterstand.

Tijdens het onderzoek gebruiken de wetenschappers de Family Nurture Intervention, waarbij moeders leerden reuk, tast, gehoor en zicht van de baby aan te spreken. Kindjes kregen in de couveuse bijvoorbeeld een doek mee met de geur van de moeder, en de moeder kreeg een doek met de geur van het kindje. Ook leerden moeders het kindje in de couveuse stevig aan te raken, zachtjes tegen de baby te praten en oogcontact te maken. Tijdens een medische ingreep legde de moeder de handjes van het kind op zijn borst met haar eigen hand er over heen en hield de beentjes in de foetushouding. Ook was er veel aandacht voor buidelen.

Uit de EEG die op veertig weken na de conceptie werd gemaakt bleek dat kalmerende interventie zorgt voor andere verbindingen en activiteiten in de verschillende grote zenuwnetwerken dan bij premature kinderen die geen speciale interventie kregen. Ook bleek hieruit dat kindjes met speciale interventie een netwerkactiviteit hadden die vergelijkbaar is met die van een gezonde baby die á terme geboren is.

Bron: nrc.nl 

 

Kraamzorg abonnement