Zoek
Sluit dit zoekvak.
ronde tafel zorg

Integrale geboortezorg

Bijna elke moeder met een (ongeboren) kind krijgt te maken met veel verschillende zorgprofessionals en organisaties, zoals de verloskundige, kraamverzorgende en gynaecoloog. Integrale geboortezorg moet voorkomen dat zorg versnipperd raakt, en zet de moeder en haar kind centraal. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) adviseert daarom in het adviesrapport ‘Advies toekomstige bekostiging integrale geboortezorg’ om geboortezorg per 2028 integraal te gaan bekostigen. Ook staat in dit rapport het advies om het experiment met integrale geboortezorg op te kunnen nemen in de reguliere bekostiging voor 2022, zodat regio’s dadelijk gebruik kunnen maken van de mogelijkheid zorg integraal te declareren.

Doel is een verbeterde samenwerking en kwaliteit van zorg. De zorgprofessional kan zich volledig inzetten voor de client zonder bij het maken van keuzes de invloed van financiële prikkels te merken.

In sommige regio’s in Nederland werken zorgprofessionals al met een vorm van integrale bekostiging. Zij ervaren een sterke gezamenlijke verantwoordelijkheid, maar merken ook dat de overstap grote administratieve lasten oplevert, vooral omdat alle administratieve systemen ingericht zijn op monodisciplinaire bekostiging. Met het advies biedt NZa een stip op de horizon, en geeft tegelijk ruimte aan de sector om invulling te geven aan de integrale bekostiging. Tot 2028 is er tijd op één en ander op te lossen.

Bron: Rijksoverheid.nl 

Kraamzorg abonnement