Zoek
Sluit dit zoekvak.
Babybrein

Invloed stress op babybrein

Twee promovendi van de Universiteit van Amsterdam hebben het effect van stress tijdens de vroege levensfase bij muizen onderzocht. Stressveroorzakers zoals mishandeling, misbruik of verwaarlozing kunnen leiden tot een hoger risico op hersenaandoeningen in het latere leven. Daarnaast wordt ook mogelijk het risico op dementie verhoogd.

Het brein van een kind is tijdens de eerste duizend dagen het meest kwetsbaar. Het is dan nog vol in ontwikkeling. Wanneer de baby tijdens deze periode stress ervaart, leidt dit tot permanente veranderingen in de hersenen en stofwisseling. Neuroweterschapper Lianne Hoeijmakers onderzocht of stress tijdens deze periode invloed heeft op kenmerken van Alzheimer. De bevindingen van dit onderzoek bevestigen het belang van toekomstige onderzoeken.

Haar collega Kit-Yi onderzocht de effecten van vroege stress op het brein en metabolisme. Uit het onderzoek is gebleken dat het hersengebied dat betrokken is bij voedselinname, bij vroege stress verandert. “Vroege stress heeft overigens niet alleen effecten op het brein, maar ook op andere onderdelen, zoals de vetverdeling van het lichaam en hormonen die honger en verzadiging aansturen”, stelt de onderzoekster.

Bron: huiselijkgeweld.nl

Kraamzorg abonnement