Zoek
Sluit dit zoekvak.
KZ2 2020 NB 5 2 e1591800079242

Invoering 13 weken echo uitgesteld

De invoering van de 13 weken echo wordt uitgesteld naar 2021. Daar is voor gekozen omdat er een gebrek is aan capaciteit voor vervolgonderzoek na een afwijkende uitslag. De 13 weken echo is bedoeld om ernstige afwijkingen bij de foetus op te sporen.

Het invoeren zou nu onverantwoord zijn omdat zwangeren niet kunnen rekenen op passend en tijdig vervolgonderzoek. Dit onderzoek geeft de zwangere meer zekerheid over een eventuele afwijking bij het ongeboren kind. Het vervolgonderzoek bestaat altijd eerst uit een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUA). Daarvoor is personeel, huisvesting en apparatuur nodig. In ziekenhuizen is die extra capaciteit er momenteel niet. Er moeten onder meer perinatologen en GUA-2-echoscopisten aangetrokken en opgeleid worden.

Eerder was er sprake van dat de 13 weken echo eind dit jaar beschikbaar zou zijn. Nu zal het volgens het RIVM naar verwachting in de tweede helft van 2021 ingevoerd worden. De vertraging heeft geen invloed op de 20 weken echo of andere onderdelen van het prenatale screeningsprogramma.

Bron: RIVM

Kraamzorg abonnement