Zoek
Sluit dit zoekvak.
books 4118058 1920 2 e1588254305452

Jonge moeders & maatschappij

Op jonge leeftijd moeder worden hoeft helemaal geen probleem te zijn. De samenleving houdt echter geen of weinig rekening met jonge moeders. Dat is het grootste probleem stelt Marieke Sniekers, antropoloog en genderwetenschapper. Zij heeft onderzoek gedaan naar het leven van moeders tussen de 17 en 24 jaar.

Het onderzoek vond plaats onder 41 jonge vrouwen. De helft van deze moeders was alleenstaand. Sniekers wilde weten hoe jonge moeders denken over het moederschap, ondanks de vooroordelen die er in de maatschappij over deze jonge moeders zijn. Daaruit bleek dat jonge moeders het vaak lastig vinden het moederschap te combineren met een opleiding of met het werk, en worstelen ze met de verwachtingen van de maatschappij. ‘Als je heel vroeg kinderen krijgt ‘moet’ je daarvoor verantwoording afleggen,’ aldus Sniekers. ”Gewoon’ is eerst je opleiding afmaken en dan kinderen krijgen.’ Gewenst gedrag in deze maatschappij is tegelijk doorleren en een goede moeder zijn. Daar worstelen veel jonge moeders mee.

Bijna niemand noemde de jonge leeftijd een nadeel. Wel noemde de onderzoeksgroep andere bekende ‘problemen’ als nadeel, zoals gebroken nachten en het gebrek aan vrijheid om je tijd in te delen. Ze vonden echter wel manieren op een leuke, speelse manier moeder te zijn. De problemen liggen volgens Sniekers vooral in de manier waarop de maatschappij is ingericht, waarbij bijvoorbeeld school en werk niet zijn ingericht op het jonge moederschap. Meer maatwerk in de hulpverlening is nodig, en helpt het jonge moeders als regels en beleid op scholen, bij de woningbouw en andere instituties veranderen.

 

Bron: NRC

Kraamzorg abonnement