Zoek
Sluit dit zoekvak.
00206bf50310e58055d3db99a337519f

‘Kinderen met laag geboortegewicht minder sportief’

Baby’s die worden geboren met een gewicht onder de 2,5 kg, blijken als ze ouder zijn minder aan lichaamsbeweging te doen dan kinderen die met een gezond gewicht ter wereld komen. Dat blijkt uit een nieuwe Britse studie die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Medicine & Science in Sports. De kans dat deze kinderen later regelmatig sporten, is 1,9 keer kleiner.

Schoolgym
De Britse onderzoekers analyseerden data uit een grotere studie, waarbij drieduizend mensen vanaf de geboorte geboorte werden gevolgd. De deelnemers aan het onderzoek gaven geregeld aan op de vragenlijsten hoe vaak zij sportten. Daarnaast werden de rapportcijfers voor gym bijgehouden. Daaruit kwam naar voren dat de kinderen die met een laag gewicht ter wereld kwamen, later op school ook minder goede cijfers voor gym haalden en bovendien met minder plezier deelnamen aan de gymlessen.

Aanmoediging
“Het is een belangrijke bevinding, want regelmatige lichaamsbeweging biedt veel gezondheidsvoordelen”, verklaart hoofdonderzoeker Ahmed Elhakeem op nieuwssite New Scientist. “Onze resultaten suggereren dat mensen met een laag geboortegewicht wat extra aanmoediging nodig hebben om van die gezondheidsvoordelen te profiteren.”

Wat het verband is tussen geboortegewicht en lichaamsbeweging blijft vooralsnog een gok. Mogelijk ontwikkelen kinderen met een laag geboortegewicht ene minder goede motoriek waardoor ze zich minder aangetrokken voelen te sporten.

Bron: nu.nl

Kraamzorg abonnement