Zoek
Sluit dit zoekvak.

Klachten over nieuwe regeling verlof bij meerlingen

In april dit jaar werd het zwangerschapsverlof voor vrouwen die in verwachting waren van een meerling verlengd met vier weken, van 16 naar 20. Reden hiervoor was dat deze groep moeders in de regel een zwaardere zwangerschap heeft en daardoor desgewenst eerder met verlof kan. Met de verlenging van het verlof, kreeg zij de mogelijkheid al bij 30 weken te stoppen met werken.

Praktijk
Het Algemeen Dagblad meldt deze week echter dat het in de praktijk anders uitpakt. De regel is nu als volgt: wanneer een vrouw precies met 40 weken bevalt van een meerling, krijgt zij 10 weken ervoor en 10 weken erna verlof. Maar moeders van meerlingen bevallen meestal enkele weken eerder. Wanneer een moeder van een tweeling van 36 weken bevalt, heeft zij net zes weken verlof gehad. Dat betekent nu dus dat zij na haar bevalling nog tien weken verlof krijgt. Dat zijn dus niet twintig weken in totaal, maar slechts zestien.

Klachten
Die nieuwe regel wordt dus niet in dank afgenomen, merkt ook het UWV waar de klachten binnenstromen. En ook de vereniging van Nederlanderse Ouders voor Meerlingen (NVOM) hoorden van maar liefst dertig moeders dat zij een herziening van de huidige wet eisen. Het UWV bevestigt aan het AD dat er vrouwen zijn, ‘die niet (maximaal) profiteren van de uitbreiding van het verlof’. Om hoeveel gedupeerden het gaat, weet het niet. Volgens de NVOM gaat het om 80 procent van de vrouwen die een meerling verwacht. Volgende maand gaan UWV en NVOM in gesprek.

Kamervragen
Tweede Kamerlid Pieter Heerma (CDA) die destijds gold als initiatiefnemer van het meerlingenverlof, heeft aangegeven Kamervragen te gaan stellen. “De regeling was bedoeld om het verlof voor vrouwen die zwanger zijn van een tweeling of drieling juist beter te regelen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het in de praktijk anders uitpakt,” aldus Heerma tegenover het AD.

Kraamzorg abonnement