Search
Close this search box.

Regionaal samenwerkingsconvenant Zuid-Nederland

Het eerste Kraamzorg Samenwerkingsverband (KSV) in Zuid-Nederland is een feit. Op donderdag 10 maart ondertekenden acht kraamzorgorganisaties in de regio Eindhoven, Veldhoven en Geldrop e.o. het bijbehorende convenant. Het convenant heeft als doel om één regionaal aanspreekpunt te zijn voor andere disciplines in de geboortezorgketen waaronder verloskundigen, ziekenhuizen en stakeholders zoals gemeenten en jeugdgezondheidszorg. Hierdoor kunnen de deelnemers nog beter kwalitatief hoogwaardige zorg bieden aan ouders en hun pasgeboren kind.

Aanleiding van het initiatief is de invoering van de integrale geboortezorg: toenemende samenwerking tussen kraamzorgorganisaties, verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen. Door de krachten te bundelen en gezamenlijk standpunten in te nemen over zorginhoudelijke zaken rondom zwangerschap en bevalling, wil het KSV Veldhoven, Eindhoven en Geldrop e.o. haar positie in de regionale geboorteketen versterken en een volwaardig gesprekspartner zijn.

Trots
Hanny Lagemaat, zorgmanager bij Kraamzorg Homecare is trots op deze ontwikkeling: “Wij zijn de eersten in Zuid-Nederland die samenwerking op deze manier vorm geven. Ons uiteindelijke doel is behoud van de kwaliteit van kraamzorg en voldoende speelruimte om tegemoet te kunnen blijven komen aan de wensen van de zwangere en bevallende vrouw. Zij verdient het om in haar kracht gezet te worden en eigen keuzes te maken ten aanzien van de zorg voor zichzelf en haar (ongeboren) kind.”

Onmisbare schakel
“Met dit convenant bevestigen de deelnemende partijen dat kraamzorg een onmisbare schakel is in de zorg voor (aanstaande) ouders en kinderen”, aldus Helma van Oijen, manager kraamzorg bij ZuidZorg en VDA en voorzitter van het samenwerkingsverband.
“Er is geen andere zorgverlener die zo dicht bij zijn of haar cliënt staat als de kraamverzorgende bij de moeder en haar pasgeboren kind. Zij houdt hun gezondheid in de gaten en helpt de kersverse ouders op weg naar zelfstandig ouderschap. Preventie speelt daarbij een grote rol: een veilige start in de kraamtijd, voorkomt dure zorg op een later moment.”

Samenwerkingspartners
Het convenant is ondertekend door vertegenwoordigers van Allerzorg, De Acht Zaligheden, Kraamzorg Homecare, Kraamzorg VDA, Mediplan, ZiNkraamzorg, Zorgmed en ZuidZorg Kraamzorg.

Bron: dichtbij.nl

Kraamzorg abonnement