Zoek
Sluit dit zoekvak.
Voor het eerst een pil voor postnatale depressie

Kritiek op pil tegen postnatale depressie

In Amerika is voor het eerst een pil voor de behandeling van postnatale depressie goedgekeurd. Deze pil heet Zurzuvae. Het is nog niet duidelijk of deze pil ook in Nederland beschikbaar komt. Volgens Mijke Lambregtse, een psychiater verbonden aan het Erasmus MC, zit er een aantal haken en ogen aan de pil. Zo zijn lange termijn effecten niet bekend, en is het onderzoek naar de markttoelating gefinancierd door de producent van de pil.

De pil gaat uit van het idee dat vrouwen na de bevalling een grote hormoondip hebben. Als de depressie wordt veroorzaakt door hormonen zou de pil kunnen werken, aldus Lambregtse. Dit zijn vaak vrouwen bij wie de depressieve klachten rond de menstruatie erger worden.

Het onderzoek heeft niet gekeken naar langere termijn. Vrouwen moesten twee weken lang de pil slikken, waarna na een maand werd opgevolgd. Het onderzoek heeft dus niet gekeken of de pil op langere termijn effectief helpt tegen postnatale depressie.

De pil is volgens psychiater Veerle Bergink goedgekeurd omdat er geen ander medicijn tegen postnatale depressie is. Zij stelt ook dat er wel andere effectieve behandelingen zijn, en dat de zogenaamde ‘fast-track’ dus helemaal niet nodig was. Bovendien is het medicijn alleen goedgekeurd  voor behandeling bij depressie tijdens de kraamtijd, en niet voor de tijd daar na.

Bron: https://ziekenhuismanagement.nl/nieuwsr/197202/Nederlandse-kritiek-op-eerste-pil-tegen-postnatale-depressie

Kraamzorg abonnement