Zoek
Sluit dit zoekvak.
3B84C435 B0E5 403D 856E 13CD17357518 4 5005 c

Lagere vaccinatiegraad bij migratieachtergrond

Kinderen uit Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht (samen de G4) zonder migratieachtergrond nemen vaker deel aan het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dan kinderen met een migratieachtergrond. De verschillen zijn het grootste bij de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker (HPV) en meningokokken (MenACWY).

Jongeren met een Turkse en Marokkaanse migratieachtergrond blijken hier het minst vaak tegen gevaccineerd te zijn, daarna volgen jongeren met een Surinaamse, Arubaanse, Antilliaanse en overige migratieachtergrond.

Een hoge vaccinatiegraad is belangrijk om uitbraken van infectieziekten te voorkomen. Het was al bekend dat de vaccinatiegraad in de G4 lager ligt dan het landelijke gemiddelde. Vanuit de jeugdgezondheidszorg werden in deze steden zorgen geuit over het achterblijven van deelname van het RVP van kinderen en jongeren met een migratieachtergrond. Daarom is de analyse uitgevoerd. Het is voor het eerst dat een dergelijke analyse van de vaccinatiegraad naar verschillende migratieachtergronden is uitgevoerd. In samenwerking met het RIVM en het ministerie van VWS wil de G4 nu samen met (vertegenwoordigers van) migranten onderzoeken wat de achterliggende redenen zijn voor de verschillen in vaccinatiegraad met als doel een hogere deelname vaan het RVP.

De G4 hebben een lokale aanpak om de vaccinatiegraad te verhogen, en tussen de vier steden vindt uitwisseling van onderzoeken en beleidsideeën plaats.

Bron: denhaag.nl 

 

 

Kraamzorg abonnement