Zoek
Sluit dit zoekvak.
ouders gezin1

langer ouderschapsverlof beter

Baby’s zelf verzorgen is beter voor het kind én voor de samenleving, zegt de net aangestelde Nijmeegse hoogleraar ontwikkelingspsychologie Carolina de Weerth. Als het aan haar ligt, krijgen vaders en moeders een jaar betaald ouderschapsverlof.

Ouders van een baby geven zelf de beste zorg, maar dat duurt volgens De Weerth te kort: ,,De derde dag na de bevalling moet de vader alweer werken, de moeder na 10 tot 12 weken.” Een baby verdient een half jaar borstvoeding en het half jaar daarna onbeperkte zorg. ,,Dat kan op een crèche niet.”

Het pleidooi van de ontwikkelingspsychologe betekent niet dat moeders een jaar lang voor het kind hoeven te zorgen. ,,We zijn nu eenmaal zoogdieren en borstvoeding is belangrijk voor de gezondheid van de baby. In het begin zal het op de moeder aankomen. Maar ik pleit ervoor dat daarna de vader een grotere rol speelt, terwijl de moeder dan weer kan werken.”

Een jaar babyzorg door ouders heeft voordelen op de lange termijn, legt De Weerth uit. Baby’s die minder goede zorg en veel stressvolle ervaringen hebben gehad, krijgen als volwassenen meer last van gedragsproblemen en depressieve klachten, maar ook meer ziektes, zoals obesitas en diabetes. Het risico op schooluitval en criminaliteit kan omlaag door het eerste jaar extra goed voor de kleine te zorgen. ,,De beste investering in een lang en gelukkig leven maken we aan het begin.”

Daarmee bedoelt De Weerth niet alleen de ouders, maar ook de samenleving. Die moet meebetalen aan het geluk van de kinderen. ,,Met economische modellen is berekend dat het voorkomen van problemen heel veel bespaart. En als we zelf later oud zijn, worden we toch liever verzorgd door fitte mensen, die geen last hebben van obesitas en depressie?”

Hoogleraar De Weerth hoopt dat het jaar ouderschapsverlof er snel komt, maar weet dat het nog even kan duren. ,,Ik denk dat het voor politici niet zo interessant is plannen te realiseren die pas over tientallen jaren effect hebben. Toch is het in landen om ons heen al zo geregeld. In Zweden bijvoorbeeld gingen jonge kinderen vroeger allemaal naar de crèche, nu is het ouderschapsverlof heel anders geregeld.”

Bron: AD

Kraamzorg abonnement