Zoek
Sluit dit zoekvak.
levende levertransplantaties

Levende levertransplantaties

Twintig procent van leverpatiëntjes tot zes maanden oud met galgangatresie en ernstige leverbeschadiging overleed tussen 2001 en 2014 voordat een donor beschikbaar was. Levende levertransplantatie kan dit percentage terugdringen aldus kinderarts Hubert van der Doef van het UMCG. Hij onderstreept de noodzaak van levende transplantatie waarbij een deel van de lever van een gezond persoon, bijvoorbeeld een ouder, getransplanteerd wordt bij het kind. Het deel volgroeit uiteindelijk tot een volledige lever.

Galgangatresie betekent dat galwegen niet worden gevormd of niet goed functioneren. De zeldzame ziekte ontstaat kort na de geboorte. Doordat gal niet kan doorstromen naar de darmen hoopt het zich op in de lever. Dit schaadt de lever en leidt tot verminderde opname van voedingstoffen. Uiteindelijk hebben de patiëntjes ook een hogere kans op overlijden, zo toonde Van der Doef aan. De traditionele ingreep is in slechts een kwart van de gevallen afdoende. Bij deze Kasai-methode wordt een nieuwe galwegverbinding tussen de lever en darmen gemaakt.

Levende levertransplantatie is relatief duur en complex omdat er twee teams en twee operatiekamers nodig zijn. Momenteel is het UMCG het enige ziekenhuis in Nederland dat deze behandeling uitvoert.

Bron: UMCG

Kraamzorg abonnement