Search
Close this search box.
phpThumb generated thumbnail

mama ontzwangert

Voor pas bevallen vrouwen is er een gigantische hoeveelheid boeken op de markt. Zo verzorg je je baby, dit zijn de bekendste babykwaaltjes, zo voed je je kind op… Maar wat nu als je als moeder wilt weten hoe je er zelf weer bovenop komt? Hoe je een nieuwe balans kunt vinden? Daar bleek verrassend weinig informatie over te zijn, ondervond Susanne Mullenders. Daarom besloot zij het heft in eigen hand te nemen.

Susanne is mede-eigenaar van een bureau voor redactionele media. Ze schrijft meestal in opdracht van organisaties, verenigingen en stichtingen. Dit boek is dus een vreemde eend in de bijt. Susanne: “Mama ontzwangert was voor ons een uitstapje. Maar we geloofden er zo in. Zelf heb ik drie kinderen. Die zijn inmiddels groot, maar ik herinner me nog goed wat voor ontzettend heftige periode de kraamtijd was. En hoe weinig informatie ik specifiek voor mijzelf kon vinden.”

Als de kraamverzorgende de deur achter zich dichttrekt, is er een soort zwart gat in de zorg. Ja, de verloskundige komt na zes weken nog een keer op bezoek en voor het kind is er het consultatiebureau. Maar de moeder? Eigenlijk moet zij het vanaf dat moment zelf doen. Zij staat er alleen voor en een professionele vertrouwenspersoon ontbreekt. Susanne: “Het belangrijkste doel van het boek is realistische verwachtingen scheppen bij de (aanstaande) moeder. Zowel over de fysieke ongemakken als over het vinden van een nieuw evenwicht. Goed geïnformeerde moeders herstellen immers sneller van hun zwangerschap en bevalling.”

Informatie & herkenning
Om dit boek te maken tot wat het is, schakelde Susanne de hulp in van vijftien experts die hun kennis wilden delen. Niet alleen voor de hand liggende professionals als een gynaecoloog, verloskundige en huisarts, maar bijvoorbeeld ook een gewichtsconsulent, een neuroloog en slaapspecialist en een bewegingstherapeut. En uiteraard een kraamverzorgende! Daarnaast interviewde ze nog eens vijftien moeders over hun ervaringen. Susanne: “Zij stonden volledig achter dit boek, want over het eerste jaar moederschap waren ze het stuk voor stuk eens: het was geweldig, maar ook behoorlijk pittig.”

Susanne benadrukt: “Het is zeker geen zelfhulpboek. Ik schrijf nergens iets moraliserends. Of je wel of geen borstvoeding moet geven, bijvoorbeeld, of wel of niet weer fulltime moet gaan werken. Dat moet iedereen helemaal zelf weten. Het boek is vooral een registratie van de feiten, op een luchtige, prettig leesbare manier opgetekend. En het is taboedoorbrekend: ja, het is geweldig om een kind te krijgen, maar je mag ook best zeggen dat je je niet oké voelt. Je bent niet de enige.”

Gevarieerde opbouw
Susanne gaat eerst op zoek naar de betekenis van het woord ontzwangeren. Wat is dat nu eigenlijk? Samen met de deskundigen deelt zij het begrip in drie aspecten in: het lichamelijke, mentale en sociale ontzwangeren. In dit boek komt het wel allemaal aan bod: van de lichamelijke ongemakken tot de emotionele achtbaan waarin moeders zitten. En van tips hoe ze van die overtollige zwangerschapskilo’s af komen tot de vraag hoe ze het moederschap een plaats kunnen geven in hun relatie, carrière en sociale leven.

Mama ontzwangert is opgedeeld in hoofdstukken die het gehele eerste jaar omschrijven. Te beginnen met het kraambed, gevolgd door de rest van het verlof, het moment terug in de maatschappij en tot slot een terugblik op een roerig jaar. Wat kunnen moeders wanneer verwachten? Het boek is verder doorspekt met leuke weetjes, tips en oefeningen. Naast de chronologische hoofdstukken zijn er specifieke thema’s die alle op een aparte manier worden uitgelicht. In het ‘Dossier borstvoeding’ bijvoorbeeld, geven een hoogleraar verloskunde en een moeder adviezen over stuwing, borstontsteking, spruw en zoal niet meer. Het hoofdstuk over de geestelijke en lichamelijke vermoeidheid in de kraamperiode is opgesteld in de vorm van een interview met twee neurologen en slaapspecialisten: ‘Het grote mama-ontzwangert-waak-slaapinterview’. En wat je kunt verwachten na een keizersnee wordt omschreven aan de hand van een dagboek van een moeder die laat zien hoe zij de eerste weken beleefde.

Alle facetten
De combinatie van informatie en herkenning maakt Mama ontzwangert tot een praktische gids die iedere kersverse moeder in de kast moet hebben staan. Om in één ruk uit te lezen, of om er gewoon af en toe eens bij te pakken. Voor moeders is het een fantastische handleiding voor de periode na jouw vertrek. Lekker leesbaar en boordevol informatie. Jijzelf kunt het zien als een heldere, overzichtelijke bundeling van alle facetten van je beroep. Een echte aanrader voor je gezinnen.

Kraamzorg abonnement