Zoek
Sluit dit zoekvak.
Medicijngebruik tijdens zwangerschap W

Medicijngebruik en zwangerschap

Driekwart van de zwangere vrouwen gebruikt wel eens medicijnen tijdens de zwangerschap. Het lichaam van een vrouw verandert tijdens de zwangerschap om de groei van het kind te ondersteunen. Dit is van invloed op de verwerking van geneesmiddelen in het lichaam. Dat kan leiden tot een te hoge of juist te lage dosering van een geneesmiddel, met mogelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid van de moeder of het kindje.

Over de geschikte dosering is echter maar weinig bekend, melden het Radboudumc, MUMC+ en Lareb Moeders van Morgen. Dit komt omdat zwangere vrouwen uitgesloten zijn van onderzoek. Daarom begint de afdeling Farmacologie en Toxicologie van het Radboudumc met Maastricht UMC+ en Lareb Moeders van Morgen een onderzoek naar de juiste medicijndosering voor zwangere vrouwen en hun baby. Het onderzoek heet Model Aangepaste Dosering voor Alle Moeders (MADAM). Het wordt ondersteund door de Bill & Melinda Gates Foundation.

Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van voorspellende modellen en ‘virtuele zwangere moeders’ om te bepalen of het aanpassen van de dosering tijdens de zwangerschap nodig is. Ook wordt gekeken in placenta’s die vlak na de bevalling worden verzameld om te zien in hoeverre verschillende medicijnen die door de vrouw gebruikt zijn werkelijk bij het kind terecht komen.

Het onderzoek moet leiden tot een internationale informatiebron waarin zorgverleners speciaal aangetoonde doseringsadviezen voor zwangere vrouwen kunnen opzoeken (een zwangerschapsformularium). Daarnaast richt het onderzoek zich op het gebruik door zorgverleners en zwangeren van deze informatiebron. Als voorbeeld dient het Kinderformularium, waarop artsen en apothekers in Nederland en andere Europese landen goede doseringen vinden voor kinderen van verschillende leeftijden.

Bron: radboudumc.nl 

 

Kraamzorg abonnement