Zoek
Sluit dit zoekvak.
meningokokken

Meer doden door meningokokken

In de eerste vijf maanden 2018 zijn elf mensen overleden aan meningokokken type W. In totaal werden 57 personen opgenomen op de intensive care, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Ter vergelijking, in 2015 waren er slechts 4 opnamen en resulteerde dit niet in sterfgevallen.

De meningokokkenziekte wordt door de meningobacterie veroorzaakt en leeft in keel en neus. De ziekte wordt overgedragen via kleine druppels door de lucht. Slechts weinig mensen worden ziek van de bacterie, maar het ziektebeeld is ernstig. Meningokokken kunnen hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging veroorzaken en zelfs lijden tot een dodelijke shock.

Zorgwekkend is dat steeds meer kinderen vatbaar zijn voor de infectieziekte. Daarom is een vaccin opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma en worden alle viertienjarigen voor het einde van het jaar ingeënt. Daarnaast ontvangen baby’s dit jaar een vaccinatie tegen de types A, C, W en Y. Dit zijn de types die in Nederland het meest gevaarlijk zijn.

Bron: AD

Kraamzorg abonnement