Search
Close this search box.
meer gezondheidsproblemen na 2 miskramen

Meer gezondheidsrisico na 2 miskramen

Vrouwen die twee keer een miskraam hebben gehad, hebben bijna twee keer zo veel kans om bepaalde hart- en vaatziekten te krijgen. Dat blijkt uit onderzoek van Marise Wagner, die in juni promoveerde in Leiden. Het is voor deze vrouwen extra belangrijk om een gezonde leefstijl na te streven. Het gebeurt niet vaak dat vrouwen meer dan een miskraam krijgen. Vaak is de oorzaak onbekend.

Voor het onderzoek is onder andere gekeken naar de Aberdeen Maternity and Neonatal Databank, waar ruim 60.000 Schotse vrouwen in staan. De gegevens over miskramen werden gecombineerd met cijfers over ziekenhuisopnames en hart- en vaatziekten. Ze hield daarbij rekening met gewicht, leeftijd, sociale klasse en roken. De toegenomen kans op hart- en vaatziekten kan door verschillende factoren groter worden, zoals een ongezonde leefstijl, erfelijke factoren en trombofilie. Door trombofilie vormen zich makkelijker bloedpropjes. Een andere mogelijkheid is dat het lichaam schade op kan lopen tijdens een gecompliceerde zwangerschap.

Ook werden 36 patiënten in het LUMC onderzocht. Zij zijn jonger dan 31 jaar en hebben drie of meer miskramen gehad. Ook zij hadden grotere kans om binnen 10 tot 30 jaar hart- en vaatziekten te krijgen.

Wagner doet een oproep om vrouwen die twee of meer miskramen hebben gehad, beter voor te lichten om gezond te leven. Ook is ze voorstander van een screening op hart- en vaatziekten van vrouwen die meer miskramen hebben gehad, maar zegt er wel bij dat er onderzoek gedaan moet worden naar de effecten van zo’n screening.

Bron: LUMC

Kraamzorg abonnement