Zoek
Sluit dit zoekvak.

Niet meer naar ziekenhuis voor bloedprikken

De ‘dried blood spot’-methode is een nieuwe manier van bloed afnemen bij kinderen. Belangrijk voordeel is dat dit niet in het ziekenhuis hoeft te gebeuren. In plaats daarvan kan dit in de thuissituatie plaatsvinden, waarna de bloeddruppel wordt opgestuurd.

Van sommige medicijnen die zieke kinderen nodig hebben is het nodig om heel regelmatig de bloedspiegel te meten. Van oudsher wordt daarvoor een buis bloed afgenomen. Dit is een belastende methode waarvoor men steeds naar het ziekenhuis moet komen. Via de ‘dried blood spot’ methode wordt via een vingerprik 1-2 druppels bloed op een filterpapier aangebracht en gedroogd. Uit deze bloeddruppel wordt vervolgens de concentratie van het medicijn gemeten. Een voordeel is dat de vingerprik thuis kan worden afgenomen. Het papier wordt dan met de post naar het ziekenhuis gestuurd.

In het PROTECT onderzoek wordt deze nieuwe manier van bloed afnemen bij kinderen onderzocht. PROTECT is een samenwerking van de apotheek Radboudumc en Amalia Kinderziekenhuis, Prinses Máxima Centrum en het Wilhelmina Kinderziekenhuis. Er zijn vijf patiëntenorganisaties betrokken: Nierpatiënten Vereniging Radboud (NVR), Nierpatiënten Vereniging Nederland (NVN), VSOP, Stichting voor afweerstoornissen (SAS) en Vereniging Ouders, kinderen en Kanker (VOKK).

Vakblad Vroeg

Kraamzorg abonnement